Rinnakkaiset maailmat, maalauksia

Rinnakkaiset maailmat

Saara Vainion, Sari Tennin ja Maria Mughalin maalauksia Galleria Uusikuvassa 5.10-26.10. Avajaiset 4.10 klo 17-20, Tervetuloa!

 

Näyttely kokoaa yhteen kolmen kertojan tarinat rinnakkaisista maailmoista, joiden risteyskohtia ovat realistinen esitystapa, malleina toimineet lapset ja eri tavoin muunneltu todellisuus. Kukin tekijä kertoo tarinaansa eri välineellä: akryyli, vesi- ja öljyväreillä.

 

Maria Mughal käsittelee akryylimaalauksissaan oman aikamme rooleja sekä kohtaamisen ja aitouden haastetta kätkemällä ihmisen erilaisten naamioiden taakse.

Esittävyys on minulle luonnollinen valinta, mutta töissäni on myös ei-esittäviä elementtejä, jotka mahdollistavat värien kanssa työskentelyn laajemmin kuin vain puhtaasti esittävä ilmaisutapa.

Sari Tennin öljyvärimaalaukset ovat aikalaistulkintoja enkeleistä, mutta teoksissa on vaikutteita myös saduista ja taiteen historiasta. Kuvataide on väline näkymättömän kuvaamiseksi ja ihmisten enkeleistä saama lohtu on saanut taiteilijan työskentelemään aiheen parissa.

Ihmisen maalaaminen tilaan on haasteellista. Esittävän ilmaisun tueksi olen ottanut lukuisia valokuvaluonnoksia.

Saara Vainio maalaa vesiväreillä sadunomaisia kuvia tapahtumista ja tilanteista, joissa tosi ja epätosi, satu ja arki, kohtaavat maagisen realismin muodossa. Toisinaan maalausten jännite syntyy leikistä mittakaavalla. Maalausten esittävyys ja samanaikainen outous houkuttelee kuvittelemaan aiheen ympärille tarinaa.

Realistinen esitystapa on minulle luonteva ja esittävyyteen päätyminen on aina ollut minulle pakotonta.”

Maria Mughal (Helsinki, 1974) asuu ja työskentelee Helsingissä. Maria Mughal valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2004. Vuosina 2009 ja 2005 hän oli mukana Taidekeskus Salmelan kesänäyttelyissä. Tärkeimmistä yksityisnäyttelyistä mainittakoon Galleria Bronda Helsingissä (2013, 2007). Maalaamisen lisäksi Mughal on tehnyt useita julkisen taiteen projekteja.

Sari Tenni (Ruotsinpyhtää, 1974) asuu ja työskentelee Helsingissä. Sari Tenni valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2010 sekä Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2000. Hänen teoksiaan on Paulon säätiön, Salon taidemuseon ja Suomen Valtion taidekokoelmissa. Tenni valittiin vuonna 2005 Taidekeskus Salmelan kesän nuoreksi taiteilijaksi. Tenni toimi Vapaan Taidekoulun rehtorina kolmivuotiskauden 2014-2016.

Saara Vainio (Karhula, 1975) asuu ja työskentelee Haminassa. Saara Vainio valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2003 ja Repin-instituutin kuvataidekoulutuksesta vuonna 2009. Vainion teos Tuuli (2019) palkittiin heinäkuussa Kaapelitehtaalla kansainvälisessä akvarellitaiteen näyttelyssä ensimmäisellä palkinnolla.