Jemiina Halonen- Find a way

Jemiina Halonen: Find a way

Tein vuodenvaihteessa lupauksen kulkea uusia polkuja. Ei tullut lunta ja maa oli jäässä, oli helppo tutkia rantapöheikköjä ja liukastella kiviä myöten katsomaan kotimetsän vielä tuntemattomia kolkkia. Jalka ei uponnut mutaan, talventörröttäjät vain ritisivät rikki jalkojen alla. Oli sumua ja hohtavia pakkasaamuja, palokärjen huuto, hämärän hetki tai kiven takaa kuuluvaa murinaa. Kevään ja kesän aikana tuli vaellettua välillä kauemmaskin, tosin ei niin kauas, etteikö polulla olisi ollut toisinaan ruuhkaa. Lähdin vain liikkeelle ja päätin kävellä poispäin niin kauan kuin hyvältä tuntuu, ja sitten palata takaisin. Mietin kuinka pitkälle voisin mennä, ennenkuin en enää löytäisi tietä kotiin.

Näyttelyn teokset ovat pääasiassa hiilellä toteutettuja. Esillä on sekä tarkempaa hiilipiirrosta että leveällä pensselillä tehtyjä maalauksellista jälkeä. Tummia sävyjä ja paljon valoa, herkkää ja rosoista, meditatiivista ja lennokasta, suunniteltua ja sattumanvaraista. Näyttelyn aiheisiin peilautuva materiaali on verrattain halpa, joka taidetarvikeliikkeessä saatavilla oleva ja tuttu, turvallinen, helposti hallittava perustekniikka, joka kuitenkin taipuu tekijänsä näköiseksi ja osaa myös yllättää. Se on tekniikka, johon olen palannut uudestaan ja uudestaan, mutta ensimmäistä kertaa olen yhdistänyt hiiltä märkätyöskentelyyn tämän näyttelyn teoksissa. Puristehiili sulaa piirtäessä veteen ja kuivuu kovaksi ja mattapintaiseksi, hiilijauhe leviää kostutetulla pinnalla melkein kuin akvarelli tai kasaantuu samettiseksi massaksi. Työskentelyn on oltava nopeaa, tai työtä on kasteltava jatkuvasti tasaisten sävyliukumien saavuttamiseksi. Upeimmat jäljet syntyvät sattumista, ja on oltava koko ajan täysillä läsnä, seurattava mitä kankaalla tapahtuu ja sopeutettava piirtävän käden liikettä materiaalin oikkuihin, kuunneltava teosta.

Jemiina Halonen (s. 1988) on valmistunut kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2013, ja asuu tällä hetkellä Loviisassa.

Jemiina Halosen taidenäyttely Find a way 24.10.–22.11.2020

Galleria Uusikuva, Satamakatu 9, Kotka