Hilasvuori/Kariranta/Priha: Kelluvia, maatuvia, hiutuvia 4.3.-26.3.2022

Galleria Uusikuvassa 4.3.2022 avautuva näyttely tuo esille kolmen kuvataiteilijan, Liisa Hilasvuoren, Saara-Maria Karirannan ja Eeva-Maija Prihan installaatioita ja veistoksia.

”Kolme kuvanveistäjää kuvaa kukin omalla tavallaan aikaa. Teoksissa aikaa ei mitata kellolla, vaan se halkeaa säröiksi saven pintaan ja hiertyy arkaaisesta maaperästä paperille, kunnes valo sen haalistaa. Se on välähdyksiä, ohikiitäviä hetkiä tai pölykertymien hidasta kulkua maailmankaikkeuden suvannoissa. Näyttelyssä aika ei ole ääretön abstraktio vaan kuvanveistäjän käsien väliin mahtuva materiaalinen performanssi. Se näkyy rapistumisena, haalistumisena ja peittymisenä. Se uurtaa hitaasti jälkensä näkyväksi tai välähtää yöperhosen siiveniskuna jälleen unohduksiin.

Installaatiot ja veistokset ovat rakentuneet ajan kanssa, pitkissä katseissa ei minnekään. Ne koostuvat ajatusten hiutaleista, jotka ovat kerrostuneet kuin nurkkiin laskeutuva pöly. Sitten tuulenpuuska puhaltaa sen liikkeelle: idea piirtyy kuvaksi mieleen ja juuri ennen kuin se karkaa olemattomiin, se on kiinnitettävä materiaan, rakennettava teokseksi. Siinä missä vuoriston kohoamiseen maankuoresta kuluu iäisyys, laskostuu kangas teokseksi hetkessä.”