Tutkimusmatkoja uniin ja varjoihin

Terhi Ekebomin Tutkimusmatkoja uniin ja varjoihin on kuvitus- ja sarjakuvanäyttely, joka aukeaa Kotkassa Galleria Uusikuvassa 4.1.2019.

Näyttely jatkaa Terhi Ekebomin aikaisempien, unien maailmoja tarkastelevien näyttelyiden sarjaa. Uudessa näyttelyssä hän käyttää tekniikoina muunmuassa paperileikkauksia ja valoa. Uusikuvan näyttelyssä on esillä ensi kertaa suurikokoinen installaatio, valoilla ja varjoilla unen tarinaa kertova kuvakirja, jonka sisään näyttelyvieras voi astua.

Näyttelyssä on esillä myös aiempien unien maailmoja kartoittaneiden tutkimusmatkojen tuloksia ja löytöjä.

Näyttelyn rinnalla esittäytyy S.A. Forsiuksen n.s. kotimuseo. Museosta vastaa juuri valtionpalkinnolla juhlistettu Kati Rapia.

Terhi Ekebom (s. 1971) on helsinkiläinen taiteilija, graafinen suunnittelija ja kuvittaja.

Hän valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2000 ja Metropoliasta vuonna 2002, opiskeltuaan kuvataiteita ja graafista suunnittelua.

Terhi on viivapiirtäjä, jonka työlästä ja runsasta tyyliä rakastavat niin lehti- kuin mainosasiakkaatkin. Hän työskentelee eri tekniikoilla ja tekee mielellään myös seinämaalauksia ja sarjakuvia – joita häneltä onkin julkaistu lukuisia. Suomen Sarjakuvaseura palkitsi Terhin Puupäähatulla vuonna 2014.

Terhi on ollut mukana lukuisissa näyttelyissä ympäri maailmaa.

https://www.instagram.com/terhiekebom/

S.A. Forsiuksen n.s. kotimuseo Kati Rapia Suomen ensimmäinen tähtitieteilijä Sigfrid Aronius Forsius (s. 1560) ei ollut mikään tavallinen tiedemies. Forsius sai jo oman lukunsa Juha Hurmeen Niemi-romaanissa, ja syksyllä 2018 ihan oman kirjansa Rapian ja Hurmeen yhteisen road trip -sarjakuvaromaanin muodossa (teksti Rapia ja Hurme, kuvat Rapia).

Forsius tutki tähtitiedettä, astrologiaa, luonnonfilosofiaa, kirjoitti luonnontieteellisen yleisteoksen Physica sekä kirjan mineraaleista. Euroopan yliopistoissa opiskellut Forsius työskenteli pappina, virkamiehenä, professorina, kuninkaallisena tähtitieteilijänä, tutkimusmatkailijana, kartoittajana, kruunun salaisena asiamiehenä, almanakan laatijana, unitulkkina, sekä käsistä että tähdistä ennustajana ja merkkien selittäjänä. Hän oli virsirunoilija, saarnakirjailija, historioija, perinteenkerääjä, kääntäjä, unien näkijä, juoppo, riitapukari ja ehkä ystävänsä murhaaja. Hän oli aikakauden kuva, koko sotkuinen vyyhti. 1600-luvun ennustuksista ja tutkimuksista saattaa löytää yhteyden tämän päivän valeuutisiin ja maailmanmenoon. Pyrstötähti kertoo myös Forsiuksen näyistä, muistiinpanoista, komeetasta, revontulista ja muista ihmeistä.

Ja nyt Galleria Uusikuvaan on täten ansaitusti perustettu kuukauden ajaksi tämän sähikäisen, S.A. Forsiuksen kotimuseo.

Tule sananmukaisesti kurkistamaan!

Kuten Forsius sarjakuvassa sanoo: Maailma on ihmeellinen ihme!

 

Näyttely on avoinna 5.1.19.-2.2.19.