Conan & Neon Barbarians, Marko Turunen

Conan & Neon Barbarians
Marko Turunen

Avajaiset 16.8.2018
Näyttely 17.8 – 15.9.2018

Conan & Neon Barbarians
Marko Turunen
Avajaiset 16.8.2018, klo 18
Näyttely 17.8 – 15.9.2018

Kaukainen maailma kutsuu. Tervetuloa mielikuvitukselliselle seikkailulle aikakauteen, joka on vielä hämärän peitossa. Primitiiviseen mystiikan ja tarujen kuningaskuntaan, jota hallitsevat suuret soturit, taikuus ja salaiset myytit. Maailmaan jossa palvotaan epäjumalia ja uhrataan ihmishenkiä. Sekasorron ja kuoleman täyttämään armottomaan maailmaan, jossa vain vahvin jää henkiin. Todista lukemattomat ennennäkemättömät hirmuteot ja ihmetyöt.

Paluumuuttaja Marko Turunen esittäytyy kotkalaisille Galleria Uusikuvassa. Näyttelyssä sukelletaan syvälle aikuisen teinipojan visuaaliseen fantasiamaailmaan. Poikaenergiaa pursuavat teokset sisältävät enemmän tasoja kuin katsoja ensivilkaisulla huomaa.

Marko Turunen on Kotkassa asuva palkittu kuvataiteilija sekä kuvittaja. Sarjakuvat muodostavat Turusen taiteellisen tuotannon näkyvimmän osan. Hänen teoksiaan on käännetty ranskaksi, saksaksi ja italiaksi. Turunen on palkittu Kemin pohjoismaisilla sarjakuvafestivaaleilla novellisarjan ensimmäisellä palkinnolla vuonna 2000 sekä Sveitsissä Fumetto -festivaalien kansainvälisen sarjakuvakilpailun pääpalkinnolla vuonna 2003. Suomen Sarjakuvaseura palkitsi Turusen Puupäähatulla vuonna 2007. Kuvituksia Turunen on tehnyt pääasiassa kotimaisiin lehtiin mutta myös ulkomaisiin julkaisuihin kuten New York Timesiin ja New Yorkeriin.

Historiaa: Marko Turunen syntyi Kotkassa 1973. Ylioppilas hänestä tuli 1992 (Langinkosken lukio) minkä jälkeen hän opiskeli vuoden kuvataiteita Lahden kansanopistossa Jarmo Tevajärven johdolla. Tämän jälkeen hän haki ja pääsi opiskelemaan Ismo Kajanderin johtamaan Suomen vanhimpaan taideoppilaitokseen Turun piirustuskouluun ja valmistui sieltä kuvataiteilijaksi kuvanveistolinjalta 1997. Turusta hän muutti takaisin Lahteen, missä asui monta vuotta. Lahdessa Turunen toimi aluksi erilaisissa hanttihommissa sekä lasten kuvataideopettajana ja piirsi intohimoisesti sarjakuvia. Myöhemmin hänestä tuli Lahden kansanopiston sarjakuva- ja animaatiolinjan johtaja. Hän toimi opettajana myös useissa muissa Etelä-Suomen taideoppilaitoksissa. Lahdessa asuessaan Turunen perusti oman yrityksen Daadan. Daada oli pienkustantamo. Yhdessä Hans Nissenin kanssa Turusella oli Lahdessa myös kivijalkakauppa Kultainen apina. Kultaisessa apinassa myytiin kirjoja, elokuvia, pelejä, leluja… Kauppa oli hieno. Lahdessa Turunen oli kaiken muun touhun lomassa perustamassa Suomen suurinta sarjakuvatukkua Sarjakuvan Toivoa yhdessä muutaman muun kotimaisen sarjakuvavaikuttajan kanssa. Sarjakuvan Toivo toimii edelleen. Joitakin vuosia sitten Turunen lopetti kaikki opetustyöt, möi asunnon ja muutti Helsinkiin vuokralle. Helsingistä hän jatkoi matkaansa takaisin synnyinkaupunkiinsa Kotkaan, missä hän oleskelee köyhänä yhä tänäkin päivänä.

Superturunen Youtube -kanava: https://www.youtube.com/user/superturunen